Actualitate, Economie, Politică

Chichiţe care ne vor scăpa de contractul cu Eco Bau

Contractul cu Eco Bau s-a semnat în baza HCL 461 din 21.12.2009, hotărâre ce a fost iniţiată de viceprimarul PD-L Sorin Daniel Simescu. Primarul din acea perioadă, Mihai Stepanescu, a avut alte lucruri mai ,,importante” de făcut şi a lipsit de la şedinţa respectivă. În fond, parcarea cu plată poate fi justificată în anumite locuri, cum ar fi în apropierea instituţiilor publice sau pieţe. Nu este convenabil ca în parcările din jurul instituţiilor publice să-şi parcheze mașinile angajaţii acelor instituții sau în parcările apropiate de pieţe să-şi parcheze maşinile comercianţii din pieţe. Rolul acelor parcări este să deservească pe cei care au nevoie de serviciile oferite de instituţiile respective, nefiind tocmai convenabil să mergi 1 km dus-întors pe jos pentru a plăti un impozit sau pentru a cumpăra un sac de cartofi. Parcările cu plată reprezintă un mod de a evita toate aceste neplăceri, pe lângă faptul că mai aduc şi bani la bugetul local.

Dejavantajele contractului cu Eco Bau sunt multe printre care mentionam că firma nu are obligaţia de a întreţine acele parcări. Ce a trebuit să facă firma Eco Bau conform înţelegerii cu primăria? Păi, firma a trasat câteva linii pe asfalt, a montat câteva panouri şi a început să încaseze bani, primăria fiind cea responsabilă de întreţinerea parcărilor. Dacă ţinem cont de faptul că redevenţa primăriei este de 11% din încasări, bani care nu acoperă nici măcar întreţinerea corespunzătoare a parcărilor, este uşor de dedus că acest contract este dezavantajos în mod categoric pentru reşiţeni.

Fostul viceprimar, Ioan Crina, a încercat să lămurească lucrurile în legătură cu eforturile, administraţiei locale trecute, de a rezilia acest contract în perioada cât a fost în funcţia de viceprimar, 2012-2016. Acesta a declarat pentru voceaResitei, că încă din 2012, când şi-a preluat mandatul, s-au deschis mai multe acţiuni în instanţă pentru a obtine rezilierea lui. S-au încercat invocarea mai multor motive pentru a rezilia contractul, însă datorită faptului că acesta a fost bine întocmit, instanţa le-a respins aproape pe toate.

Ultimă tentativă a acestuia de reziliere a contractului, iniţiată cu o săptămână înainte de terminarea mandatului, a avut succes pentru că nu a fost atacată legalitatea contractului. Consiliul Local Reşiţa a reclamat instanţei că în procesul de predare-primire încheiat între Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local şi Eco Bau S.R.L au fost trecute 2250 de locuri de parcare cu plată, însă Reşiţa nu avea decât 645. În esenţă Primăria a concesionat locuri de parcare care nu existau şi în concluzie instanţa de judecată a decis să rezilieze contractul. Firesc, am putea spune. Concesionarea în 2010 a celor 2250 în loc de 645 locuri de parcare cu taxă, câte existau, a permis celor de la Eco Bau S.R.L să perceapă taxe pe locuri de parcare care nu erau prevazute pentru aşa ceva. Mai mult, neprecizarea exactă a locurilor de parcare în procesul verbal, a permis celor de la Eco Bau S.R.L să-şi selecteze singuri locurile unde doresc să organizeze parcări cu plată. Fostul viceprimar ne-a transmis că cererea de reziliere a contractului din 27.05.2016 a fost acceptată de instanţă pentru ca ea se baza pe o altă decizie a instanţei care a constatat neregulile semnalate în 2012 de Consiliul Local legate de faptul că procesul verbal menţiona 2250 de locuri de parcare în loc de 645, câte existau în realitate.

Lăcomia celor de la Eco Bau S.R.L s-a dovedit în cele din urmă a fi călcâiul lui Ahile în rezilierea contractului de concesionare a parcărilor. Curtea de Apel Timișoara  va da un verdict definitiv cel mai probabil în cursul anului curent.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*