Actualitate, Fun&Monden

Pagini din istoria Reşiţei regasite în dosarele CIA

Central Intelligence Agency, pe scurt CIA, este serviciul secret extern al Statelor Unite ale Americii. Rolul agenţiei este să strângă şi să analizeze informaţii despre guverne străine și persoane, pentru a le pune la dispoziția instituțiilor statului american. Agenţia a fost înfiinţată în 1947, având echivalente în majoritatea ţărilor. În Rusia serviciul de informaţii externe este asigurat de FSB, fostul KGB, iar în România de SIE.

CIA a publicat online, la sfârşitul anului 2016, milioane de documente desecretizate. Printre documentele respective găsim rapoarte care fac referire la oraşul Reşiţa. voceaResitei a selectat şi a tradus informaţii din mai multe astfel de rapoarte pentru cititorii noştri care nu cunosc limba engleză.

Unul din rapoarte, întocmit în 24 august 1955, face referire la apărarea oraşului. Se precizează că la data respectivă erau amplasate cel puţin 10 baterii antiaeriene. Cele amplasate în sudul oraşului formau o curea, principalul lor obiectiv fiind probabil protejarea combinatului. Cele din nord erau amplasate la distanţă mai mare una faţă de cealaltă, două din ele fiind în apropierea Terovei, una la 3,5 km de calea ferată cunoscută că Flacăra. Regimentul care asigura protecţia oraşului era format din 2.000 oameni, comandaţi de 50-60 de ofiţeri. Printre dotări se enumeră: puşti mitralieră, pistoale, 30 de camionete Skoda de 3,5 t, între 10-12 camioane Zis şi 15 maşini pentru orice tip de teren. Militarii erau asistaţi de 200 de miliţieni care erau conduşi de un căpitan. Raportul conţine chiar şi o hartă a oraşului în care sunt marcate poziţiile bateriilor antiaeriene.

Alt raport, întocmit în 24 august 1960, prezintă date legate de Combinatul Siderurgic Reşiţa. De acolo aflăm că în perioada respectivă Combinatul avea aproximativ 25.000 de angati, din care 300 erau personal militar angajaţi la ,, Departamentul de probleme speciale”. Raportul conţine date legate de producţia de echipamente civile, dar şi de producţia echipamentelor militare. Aflăm că la Reşiţa au fost produse 12 roţi dinţate, folosite de URSS în producţia de rachete teleghidate. În alte rapoarte găsim informaţii legate de necesarul de materie primă a CSR, dar şi date exacte legat de furnizori şi planul de producţie realizat.

Volumul de date, dar mai ales calitatea lor, este cu adevărat impresionant ţinând cont de faptul că informaţiile au fost culese într-o ţară comunistă. O ţară în care emigranții erau considerați trădători, iar străinii aveau accesul în ţara restricţionat şi erau priviţi cu suspiciune. Toate acestea au fost realizate când sistemul de comunicare prin satelit nu era funcţional, iar tehnologia accesibilă azi unui adolescent e cu mult peste ce îşi puteau imagina şefii serviciilor secrete din acele vremuri. Datele oferă posibilitatea valorificării lor sub forma unor studii monografice privind unele întreprinderi sau chiar localităţi.

Dacă doriţi mai multe detalii vă invităm să căutaţi în arhiva CIA:

https://www.cia.gov/library/readingroom/search/site/resita

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*