Actualitate, Politică

PSD strânge semnături pentru susţinerea Guvernului Grindeanu

Guvernul Grindeanu a trecut miercuri peste moţiunea de cenzură iniţiată de PNL+USR, aceasta strângând doar 161 de voturi din cele 233 necesare. Acesta este următorul pas, după abrogarea ordonanţei care a scos sute de mii de oameni în stradă, în reconcilierea societăţii româneşti. Greu de imaginat, dar la mai puţin de două luni de la investitura, Guvernul se confruntă cu o criză de legitimitate cauzată în principal de ordonanţă Iordache (mai degrabă Dragnea). Indiferent de cât ar insinua propaganda PSD că oamenii respectivi au fost manipulaţi sau neinformaţi, realitatea este că sute de mii de oameni au ieşit în stradă să protesteze împotriva unei acţiuni a Guvernului.

Prima acţiune de remediere a situaţiei a fost să abroge ordonanţa cu pricina, numărul protestatarilor scăzând sub 10.000. Următoarea ar fi putut fi organizarea unei contramanifestaţii care să demonstreze susţinerea populaţie pentru Guvernul Grindeanu. O manifestaţie pentru susţinerea slăbiri luptei împotriva corupţiei, ar fi fost imposibil de realizat până şi pentru cel mai mare partid din ţară. Însă în condiţiile în care OUG 13 a fost abrogată, iar scopul ar fi fost susţinerea Guvernului Grindeanu, PSD ar fi reuşit foarte probabil să strângă câteva sute de mii de susţinători în toată ţara, număr care ar depăşi considerabil numărul celor 10.000 de protestatari care cer demisia Guvernului. O astfel de acţiune ar fi fost un gest de iresponsabilitate din partea conducerii PSD, existând riscul unor confruntări violente între cele două tabere. Strângerea de semnături pentru susţinerea Guvernului este un gest corect, chiar dacă nu are acelaşi impact ca organizarea unei contramanifestaţii.

Argumentele protestatarilor care cer demisia Guvernului sunt lipsa de încredere, dar şi faptul că Grindeanu este sub controlul lui Liviu Dragnea. Trădarea încrederii este o problemă reală, problemă pe care Grindeanu a poate rezolva în timp, câştigând teren puţin câte puţin. Premierul are totuşi o scuză, stenogramele demonstrând că ministrul Iordache a minţit, informându-l că ordonanţa are toate avizele. Faptul că Liviu Dragnea are un cuvânt greu de spus în activitatea Guvernului este justificat de faptul că PSD, sub conducerea acestuia, a câştigat alegerile de o manieră categorică, aşa cum nu a făcut-o niciodată. Câştigarea alegerilor nu este însă o scuză pentru Dragnea să aducă ţara într-o criză politică profundă şi şifonarea serioasă a imaginii partidului. De fapt strada şi-ar dori cel mai probabil demisia domnului Dragnea, dar acest lucru nu poate fi cerut decât de pesedisti. Schimbarea lui Dragnea din fruntea partidului pare o chestiune de cel mult câteva luni, chiar Grindeanu lăsând impresia că se îndepărtează încet, dar sigur, de acesta. În mod paradoxal demiterea lui Grindeanu ar întări poziţia lui Dragnea în partid, procedurile de numire al unui nou prim-ministru necesitând unitate în partid.

Susţinătorii Guvernul Grindeanu sunt invitaţi să intre în sediile PSD din întrega ţară pentru a-şi adăuga numele pe liste. Contestatarii Guvernului se pot alătura celor 10.000 de protestatari din întreaga ţară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*