Actualitate, Fun&Monden

Rujeola: mod de răspândire şi simptome

Dintre cele 2.667 de cazuri de rujeolă confirmate la nivel naţional, cele mai multe au fost înregistrate în judeţele Arad 542, Caraş-Severin 502 şi Timiş 489. În Caraş-Severin s-au înregistrat 3 decese în rândul copiilor datorită acestui virus. Din numărul total al celor infectaţi, copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani sunt cei mai mulţi, totalizând 1080 de pacienţi. Din cei 1080, 1040 au fost nevaccinaţi, restul având doar una sau două doze administrate. Răspândirea virusului nu se limitează doar la copii, 296 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate la persoane peste 20 de ani, 32 având chiar peste 40 de ani.

Având în vedere că la baza rujeolei stă un virus, această afecțiune poate fi răspândită prin salivă și secreții nazale răspândite de persoană bolnavă. Mai rar întâlnită este transmiterea acestui virus prin cale indirectă, adică contactul cu obiectele contaminate de o persoană bolnavă, deoarece virusul poate supraviețui maxim 2 ore pe diferite suprafețe sau în aer. De asemenea, este un virus sensibil la soluțiile de curățare, razele ultraviolete și căldură. În schimb, rujeola este mai rezistentă la frig, acest lucru cauzând activarea virusului mai ales în perioadele reci, cu mai puțin soare.

Atunci când intri în contact cu rujeola, șansele sunt de peste 95% să iei această boală. În primele 3-4 zile în care contactezi virusul, nu vei observa prezența simptomelor. În următoarele 6-7 zile, cei mai mulți pacienți sunt izolați la domiciliu și scad șansele de transmitere a virusului și la alte persoane. Perioada de incubație poate dura între 7 și 18 zile, în cele mai multe dintre cazuri. Începutul bolii poate fi brusc, iar temperatura corpului poate depăși chiar și 38 grade Celsius, pe lângă durerile de cap și indispoziția pacienților. După apariția stării febrile, de obicei la 1-2 zile, apar depozitele albicioase și marginile roșii ale limbii, inflamarea ganglionilor, pete albicioase pe mucoasa obrajilor, la nivelul molarilor. A treia fază a bolii este caracterizată de accentuarea febrei, apariția erupțiilor pe piele, care pot dura 3-5 zile și care sunt însoțite de mâncărimi.

Simptomele contractării acestui virus sunt: secrețiile nazale apoase, înroșirea ochilor, respectiv lacrimile abundente, umflarea și înroșirea amigdalelor, umflarea pleoapelor și intoleranța la lumină şi tusea uscată, incontrolabilă.

Pacienţii ar trebui să stea acasă între 7 și 10 zile, pentru a te asigura că nu transmit boala și altor persoane și pentru a evita contractarea altor viruși care pot înrăutăți starea de sănătate.

Principalul motiv al faptului că acest virus s-a răspândit în judeţul nostru este nevaccinarea copiilor. Pentru mai multe informaţii asupra riscului nevaccinari copiilor împotriva rujeolei consultaţi următorul articol: http://vocearesitei.ro/2017/01/08/focarul-de-rujeola-se-extinde-in-caras-ignoranta-si-moda-antivaccinare-imbolnavesc-copii-2/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*