Actualitate, Fun&Monden, Politică

Ionuţ Chisăliţa solicita Ministrului Muncii reglementarea situaţiei copiilor cu sindromul Down şi autism

,,Ca urmare a numeroaselor sesizări primite din partea părinților care au copii cu sindromul Down și autism am depus la Senat o interpelare adresată Ministerului Muncii! Prin aceasta am solicitat să se facă clarificări cu privire la criteriile de incadrare in grad de handicap a acestor copii! Ordinul1985/1305/5805/2016 dat de Guvernul Cioloş elimină păstrarea asistentului personal ceea ce ar face ca toată terapia și munca depusă pentru ameliorarea acestor boli s-ar pierde!”, precizează într-un comunicat senatorul  Ionuţ Chisăliţă.

Senatorul cărăşean face referire la un ordin de ministru din luna noiembrie 2016,dat de miniştrii Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru. Ordinul va intra în vigoare începând cu lună martie a anului curent şi este pe cale să lase mii de copii cu sindromul Down fără asistenţii personali. Dacă până în prezent copii diagnosticaţi cu sindromul Down erau încadraţi la „handicap grav”, beneficiind astfel de însoţitor, de la 1 martie, marea lor majoritate vor fi încadraţi la „handicap accentuat” şi îşi vor pierde, practic, dreptul de a beneficia de un asistent personal. Astfel, spun părinţii, cei mici îşi vor pierde dreptul la recuperare şi la o viaţă mai bună.

Copiii cu sindromul Down nu vor mai avea dreptul la însoţitor din cauza faptului că a fost coborât pragul de IQ pentru încadrarea la „handicap grav”. Dacă până în prezent nivelul era de 50, de la 1 martie, doar copiii cu un IQ sub 35 vor fi încadraţi astfel. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu sindromul Down au, în medie, un IQ de 50.

Părinţii au lansat deja o petiţie on-line pentru stoparea ordinului. Până în prezent, aceasta a fost semnată de peste 3.000 de persoane. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că săptămâna viitoare, cu doamna ministru Olguța Vasilescu, va găsi o soluție. ,,Cunosc foarte bine situația acestor copii cu dizabilități, cred că a fost o eroare care va fi rezolvată”, a mai spus ministrul

3 Comments

  1. care este articolul care stabileste acest prag de IQ? nu reusesc sa il gasesc

  2. ma refeream la articolul din ordinul de ministru :)3.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*