Actualitate, Politică

Primarul din Moldova Nouă a ajuns să îşi strige neputinţa… pe Facebook

Adrian Torma, primarul oraşului Moldova Nouă, a decis să posteze pe Facebook poze cu cetăţeni care aruncă resturile menajere în locuri nepotrivite, dar şi terenuri din oraş care încep să semene cu o groapă de gunoi. Demersul nu este unul obişnuit, acesta devenind şi mai straniu atunci când edilul începe să se adreseze localnicilor cu apelativele: nesimțit, lipsă de educație, lipsă de creier.

O persoană care îşi goleşte oală cu supă pe geam merită cu siguranţă sancţionată de către primărie, dar nu în acest fel. Agresivitatea verbală transmite de cele mai multe ori doar emoţii negative, nu şi soluţii. Prin abuzul verbal persoana căreia i se adresează cuvintele grele este coborâtă în raport cu cel care foloseşte cuvintele. De multe ori aceasta conduce la nevoia de a face pe cel care te-a umilit să sufere aşa cum te-a făcut şi el să suferi, fiind declanşată o spirală a agresivităţii, soluţiile la problemă fiind şi mai greu de găsit.

În loc să treacă la jigniri, primarul ar fi trebuit să se asigure că zonele respective au fost curăţate în prealabil, că sunt suficiente pubele în zonă şi astfel ar putea trage concluzia că oamenii într-adevăr nu doresc să îşi schimbe obiceiurile antisociale. Dacă unii localnici ar continua să facă mizerie, Poliţia Locală, care este în subordinea primarului, are posibilitatea să aplice amenzi,  între 1.000 şi 2.500 de lei, pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor şi a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum şi pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor şi a mucurilor de ţigară din maşini.

Este de înţeles că de preferat ar fi să existe un anumit grad de civilizaţie, dar legea oferă pârghii atunci când acesta lipseşte. Şi în alte ţări, există probleme de acest gen, dar amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare şi, cel mai important, se aplică. Oamenii respectă legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre şi din autovehicule nici nu se mai pune problema.

Prin gestul său primarul îşi exprimă ignoranţa, neputinţa şi arată incapacitatea de a gestiona probleme legate de salubritatea oraşului. Agresivitatea verbală este caracteristică celor cu o educaţie apropiată de cei reclamaţi de primar si nu ar trebui sa aibe loc in discursul public al unui edil.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*