Actualitate, Fun&Monden

Dragobetele sărută fetele. Sărbătoarea iubirii la români

În fiecare an, pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele echivalentul Sfântului Valentin!

Această sărbătoare îşi are originile în satele străvechi, ajungând în ultimii ani şi în oraşe. Din bătrâni se spune că Dragobetele ar fi fost fiu al Babei Dochia, ale cărei zile sunt ţinute la începutul lunii martie. Acesta mai este numit şi „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. În această zi de sărbătoare, tinerii se îmbrăcau frumos şi se strângeau în păduri, unde culegeau flori. La prânz, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le sărute. Fetele mai urâţele, pe care nu le alerga nimeni, erau sărutate de însuşi Dragobetele, care nu face niciodată nazuri. De aici şi zicala „Dragobetele sărută fetele”.

Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să incerce sa le facă pe plac partenerelor. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime.

În această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin, altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului a. Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*