Actualitate, Economie

0% impozit pentru vânzarea de case şi terenuri. Vezi în ce condiţii

Din februarie 2017, persoanele care vând terenuri sau case cu o valoare sub 450.000 de lei vor fi scutite de impozit. Pentru proprietăţile care depăşesc acest plafon se va aplica un impozit de 3 la sută, din care se va deduce suma neimpozabilă de 450.000 de lei. Măsura este prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/ 2017.

Impozitul pe tranzacţiile imobiliare este calculat şi încasat de către notarii publici, înainte de autentificarea actului. Ulterior, impozitul este plătit autorităţilor. Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvernul României, prin această măsură se urmăreşte stimularea construcţiilor şi reducerea numărului de muncitori care pleacă în afara graniţelor.

Acelaşi act normativ stabileşte că în cazul moştenirilor contribuabilii sunt scutiţi de impozit dacă succesiunea este finalizată şi dezbătută în cel mult doi ani de la decesul autorului succesiunii. Pentru situaţiile în care se depăşesc doi ani, moştenitorii datorează un impozit de unu la sută calculat la valoarea masei succesorale.

Până la începutul lunii februarie, impozitul datorat era de cel puţin 2% pentru imobilele cu valoare de cel mult 200.000 şi de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*