Actualitate, Economie, Fun&Monden

SONDAJ: Sunteţi de acord cu mărirea preţului biletelor la grădina ZOO, aşa cum vrea primarul Popa?

În ultima şedinţă al Consiliului Local Reşiţa, pe ordinea de zi a fost introdus un proiect de hotărâre care prevedea creşterea a preţului biletelor pentru Grădina Zoologică „Ion Crișan” din Reşiţa, după cum urmează:

  • Pentru copii preţul ar fi trebuit să crească de la 2,5 lei la 4 lei. Dacă grupuri mai mari de 15 elevi beneficiau de intrare gratuită, în urma proiectului aceştia ar fi trebuit să plătească 3 lei fiecare.
  • Biletul pentru adulţi ar trebuit să coste 7 lei, în loc de 4, cât era până acum.
  • De asemenea, biletul pentru familie, care costă 7 lei, ar fi urmat să fie eliminat.

Argumentele primarului, el fiind iniţiatorul proiectului, au fost de ordin financiar. Din expunerea de motive am aflat că veniturile generate de Grădina Zoologică „Ion Crișan”,pe parcursul anului 2016, se ridică la aproximativ 125.000 lei, în timp ce cheltuielile sunt de 680.000 lei. Consilierul PNL, Hadrian Popescu, a ţinut să precizeze că în timp ce obiectivul ocupă locul 3 în ţară, preţul biletelor se situează pe locul 30 din aproximativ 40 de astfel de unităţi, la nivel naţional. Directorul Gradinei Zoologice, Gabriel Stănucă, a ţinut si el să sară în ajutorul şefului, explicând că în Bucureşti, Timişoara, Oradea şi alte localităţi, preţul biletului poate ajunge şi la 15 lei. Elanul acestuia a fost totuşi frânat de consilierii PSD, aceştia întrebându-l preţul biletului de intrare în Grădina Zoologică Sibiu. Stănucă a explicat că în Sibiu preţul biletului de 1 leu se datorează faptului că acolo există surse externe de finanţare, în incinta Gradinei Zoologice Sibiu fiind magazine cu suveniruri, cafenele etc.. Bine că acolo se poate şi la noi nu. Primarul a ţinut să îşi exprime dezamăgirea că maximul vizitatorilor atins într-o zi, a fost în săptămâna „Şcoala altfel”, atunci când 4.000 de copii au vizitat Grădina Zoologică, majoritatea din aceştia neplătind bilet.

Consilierii PSD au reproşat primarului că nu a încercat nici o altă măsură pentru a mări încasările. S-ar fi putut încerca suplimentarea veniturilor prin vânzarea de pliante cu Grădina Zoologică, ilustrate cu animalele din locaţie, chiar amenajarea parcării cu plată în zonă, astfel încât cei cu dare de mână să contribuie mai mult, fără a restricţiona accesul celor mai săraci. Tot aceştia au ţinut să îi aducă aminte primarului că în campania electorală a promis că va promova agresiv obiectul, organizarea de evenimente în incinta locaţiei dar şi realizarea de parteneriate cu şcolile, fiind de asemenea acţiuni care ar trebui să fie luate în calcul. S-a subliniat şi faptul că o creştere a preţului biletelor cu peste 70% ar putea duce la scăderea numărului de vizitatori, astfel încât la sfârşitul anului 2017 să avem încasări mai mici decât cele în 2016. Dacă în 2016 o familie cu un copil a plătit 7 lei pentru bilete, după aprobarea proiectului, aceeaşi familie ar fi plătit 18 lei. Soluţia consilierilor PSD pentru mărirea încasărilor a fost încercarea de mărire a numărului de vizitatori.

Parvanescu Ion, consilierul Partidului Verde, a venit cu o propunere de compromis. Acesta a cerut ca preţul biletului pentru copii să fie scăzut de la 2,5 la 2 lei, iar pentru adulţi acesta să crească de la 4 la 8 lei. Propunerea a fost acceptată de cei de la PSD, cât şi de consilierul PMP, Mutu Viorel, însă aceasta a fost respinsă de către consilierii PNL, viceprimarul Paul Vasile abţinându-se de la vot. În urma acestui proiect a apărut prima fisură în majoritatea PNL+PV, Parvanescu Ion votând împotriva proiectului iniţiat de Ioan Popa. Cum taberele au strâns un număr egal de voturi (10 la 10), atât amendamentul lui Parvanescu, dar şi proiectul primarului au fost respinse, preţurile rămânând neschimbate.

Indiferent care variantă ar fi strâns numărul necesar de voturi trebuie precizat că la sfârşitul anului primăria ar fi trebuit să acopere golul financiar. În România nu există grădină zoologică care să se autofinanţeze, chiar şi cea din Sibiu beneficiind de fonduri din partea primărie. Cu toate acestea acestea sunt considerate bunuri de utilitate publică, care au rolul de a creşte calitatea vieţii locuitorilor oraşului, la fel ca parcurile. Şi faptul că acestea contribuie la educarea copiilor în spiritul dragostei şi respectului pentru natură, nu poate fi ignorat.

Grădina Zoologică „Ion Crișan” a beneficiat de o renovare amănunţită, aceasta fiind finalizată în anul 2013, în timpul mandatului fostului primar, Mihai Stepanescu. Totalul investiţiei a fost de 1,6 milioane de euro, doar 25% fiind acoperiţi de bugetul local. Aceasta reprezintă ultima oază de verdeaţa din oraş, neexistând un parc în Reşiţa în care să nu avem un supermarket, o biserică, un hotel sau o benzinărie. Actuala administraţie nu a făcut nimic pentru acest obiectiv, dar consideră că dacă vrem să ne bucurăm de el atunci trebuie să scoatem banii.

Care credeţi că este cea mai bună politică de preţuri pentru Grădina Zoologică „Ion Crișan”?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*