Actualitate, Economie

Calitate inferioară în Europa de Est, la preturi comparabile cu cele din vest

Oficiali din Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria au reclamat faptul că produse vândute în aceste ţări sub branduri internaţionale sunt de calitate mai slabă decât produsele similare vândute în Europa de Vest. Liderii statelor din grupul de la Vişegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, se vor întâlni săptămâna viitoare la Bratislava pentru a cere Uniunii Europene să acţioneze împotriva companiilor producătoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace.

Această practică este permisă în prezent, UE cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente. Autorităţile europene au mai explicat în trecut că singurele aspecte asupra cărora au control sunt siguranţa produselor şi măsura în care ingredientele reale sunt trecute şi pe ambalaj. Restul ţine de piaţă, respectiv ce vrea clientul să cumpere şi la ce preţ.

Autorităţile din Cehia caută aliaţi în România şi în alte state pentru a combate practica unor branduri internaţionale de a vinde produse de calitate mai slabă în Europa Centrală şi de Est în comparaţie cu produsele similare din Europa de Vest. Jiri Sir, ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia:Conform unei cercetări care s-a făcut în Cehia şi Germania, de exemplu, este vorba de o treime din produsele care sunt sub acelaşi brand şi ar trebui să fie la fel, în realitate cele care sunt vândute în Cehia sunt de calitate inferioară. Este puţin ciudat să vezi produse de o calitate inferioară care la noi în ţară sunt vândute la preţuri mai mari decât în Germania”. 

Identificăm două categorii de produse de o calitate inferioară. Sunt produse de o calitatea mai slabă, dar care au şi preţul mai mic. Coca Cola este îndulcită în Germania cu zahăr, iar în România cu un îndulcitor făcut din porumb. O doză de 0,33l costă în România doi lei, în timp ce în Germania aproximativ o,70 de euro, adică peste 3 lei. Revoltător este că sunt branduri care practică aceleaşi preţuri în est, ca şi în vest, dar oferă produse de o calitate inferioară celor din Europa de Est. Ungaria a reclamat că în urma unor teste de laborator a constatat că atât crema Nutella, cât şi napolitanele Manner, sunt de o calitate inferioară pe piaţa din estul Europei faţă de cea din Austria.

Interviu cu Jiri Sir, ministru adjunct al Agriculturii din Cehia, despre acţiunile pe care le întreprinde guvernul de la Praga privind suspiciuni că branduri internaţionale aduc produse de calitate inferioară în Europa Centrală şi de Est:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*