Actualitate, Economie

Transcrierea maşinilor a fost simplificată! Avem nevoie de mai puţine acte

Cărăşenii care cumpără sau doresc să vândă un autoturism au de aşteptat mai puţin pentru a primi talonul auto, dar şi de completat mai puţine documente – dacă maşina este deja înmatriculată în România -. Codul Fiscal adoptat anul trecut a adus modificări importante în ceea ce priveşte debirocratizarea modului în care un cetăţean îşi poate vinde un autoturism. Chiar dacă noile reguli se aplică de câteva luni, prea puţine persoane ştiu de schimbări.

Prevederile Codului Fiscal referitoare la tranzacţiile cu mijloace auto s-au simplificat foarte mult prin apariţia unui model standard a unui contract de înstrăinare-dobândire a unui autoturism. Totodată prin eliminarea mai multor taxe s-a ajuns ca o maşină înmatriculată pe teritoriul României şi care este dobândită de noul proprietar să poată fi transcrisă într-un timp foarte scurt.

Deocamdată cei mai mulţi reşiţeni nu cunosc modificările care îi scapă de drumurile în plus şi de dosarul gros pe care trebuiau să îl întocmească şi se prezintă la Birou auto în cadrul Finanţelor Locale tot cu actele întocmite pe vechile norme.

Cei care-şi vând maşina nu mai recuperează banii pe impozitul plătit pentru anul fiscal curent!

Noul Cod Fiscal mai aduce modificări importante în ceea ce priveşte momentul de la care proprietarul unei maşini datorează impozitul aferent către bugetul de stat. Astfel, dacă până la finalul anului trecut persoana care vindea un autoturism înceta să mai datoreze impozitul aferent începând cu luna următoare celei în care a avut loc tranzacţia, anul acesta impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţinea dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport, la început de an.

Cărăşenii care radiază un autovehicul plătesc şi ei impozitul pentru tot anul în curs, proprietarul având şi în această situaţie obligaţia depunerii declaraţiei la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, în 30 de zile de la data radieri.

Primăria Reşiţa nu are un astfel de model publicat online, aşa că va trebui să vă deplasaţi la sediul “Directiei Impozite si Taxe” Corp. II P-ta. 1 Decembrie 1918, nr.9 Tel/Fax 0255-211690, pentru a dobândi unul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*