Actualitate, Politică

Alegerea preşedintelui CJ Bihor anulată, Hurduzeu şi Popovici nu au motive de îngrijorare!

Tribunalul Bihor a anulat vineri, 10 martie, Hotărârile Consiliului Județean privind alegerea în funcția de președinte a lui Pasztor Sandor (UDMR) și respectiv în cea de vicepreședinți a lui Traian Bodea (ALDE) și Ioan Mang (PSD). Decizia nu este, însă, definitivă, ea putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Oradea, anunţă cei de la AGERPRES.

PNL Bihor a contestat legalitatea alegerilor din 28 iunie pentru conducerea CJ Bihor pe considerentul că reprezentanții în forul județean a celor trei formațiuni care au constituit majoritatea după scrutinul pentru locale — PSD, UDMR și ALDE, ar fi încălcat prevederile legale privind secretul votului. La momentul respectiv, aleșii liberali au părăsit ședința, refuzând să voteze, iar reprezentantul UDMR, Pasztor Sandor, a fost desemnat președinte și cei ai PSD și ALDE, Ioan Mang și Traian Bodea, vicepreședinți.

Nerespectarea secretului votului s-a întâmplat în marea majoritate a judeţelor unde au fost majorităţi fragile, dar şi la alegerea viceprimarilor în consiliile locale. Inclusiv la Reşiţa, unde alianţa PNL+PV a avut cu un vot mai mult decât alianţa PSD+PMP, reprezentantului PNL i-a fost prezentat votul pentru alegerea viceprimarilor, înainte ca acesta să fie introdus în urnă. Aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi la alegerea conducerii Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în urma votului Silviu Hurduzeu, Ionuț Popovici și Mihai Bona a ajuns preşedintele forului, respectiv vicepreşedinţi.

Totuşi, Silviu Hurduzeu şi Ionuț Popovici (Mihai Bona pierzându-şi funcţia între timp), nu au motive de îngrijorare. În Bihor s-a depăşit orice limită, consilierii judeţeni exprimându-şi, din propria voinţă ce-i drept, votul la masă, fără a mai intra în cabina de vot. Regulamentar ar fi fost ca fiecare consilier să primească buletinul de vot în momentul intrării în cabină, rămânând în sarcina lui să îl plieze după ce părăseşte cabină şi să-l introducă în urnă. Încă o diferenţă majoră ar fi faptul că reprezentanţii PNL în CJ Bihor au părăsit sala refuzând să-şi exprime votul în semn de protest, în timp ce consilierii PNL din Caraş-Severin au urmat exemplul social-democraţilor, trimiţând şi ei un reprezentant care să vadă cum votează proprii colegi. Mai mult, Cristian Gâfu, consilier PNL, a arătat asistenței buletinul de vot, în semn de protest.

O altă diferenţă majoră ar fi aceea ca reprezentanţii PNL Bihor au contestat în instanţă hotărârea de numire a prejedintelui CJ Bihor la câteva zile după emiterea acesteia, în timp ce consilierii judeţeni PNL, sub conducerea lui Marcel Vela, nu au făcut acest lucru. Aceştia s-au limitat la a se lamenta în presă. Conform legislaţiei în vigoare termenul limită pentru a contesta o hotărâre a unui consiliu judeţean este de 6 luni de la data emiterii, acest termen fiind evident depăşit.

Următorul text este preluat din procedura atacării actelor administrative: ,,Cererile prin care se solicită anularea unei hotărâri de consiliu local sau judeţean  şi repararea pagubei cauzate  se pot introduce în termen de 6 luni de la:

  • data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
  • data comunicării refuzului nejustificat de soluţionare a cererii;
  • data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii.”

 

One Comment

  1. Nemo auditur propriam turpitudinem allegans!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*