Actualitate, Economie, Politică

SEVIL SHHAIDEH: Bugetele locale vor fi finanţate din impozitul pe venit al salariaţilor începând cu 2018

În timpul discursului, ţinut în sala de şedinţă a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, viceprim-ministrul României, Sevil Shhaideh, a declarat că actualul Guvern doreşte să implementeze o serie de schimbări în modul de alocare a banilor către primării. Începând cu anul 2018 tot impozitul pe venit plătit de un angajat va fi virat bugetului local, aceste sume fiind principalele surse de venit prin care o localitate îşi va finanţa cheltuielile. Până acum doar 41% din acest impozit era virat către bugetul local, restul mergând către bugetul naţional. Prin această măsură se urmăreşte depolitizarea alocării fondurilor către bugetele locale, dar şi stimularea localităţilor să încurajeze investitorii care creează locuri de muncă.

Dacă în urma virării sumelor impozitului pe venit către bugetul local rezultă o valoare mai mică de 750 lei/locuitor, atunci Guvernul va aloca fonduri de la bugetul de stat astfel încât bugetul local să atingă această valoare. 

Actualul Guvern pregăteşte o serie de reforme în administraţia publică. Priorităţile declarate a sunt: adoptarea Codului Administrativ, actualizarea Statutului funcţionarilor publici, Strategia Generală pentru Descentralizare, aflată în etapa de avizare în vederea aprobării de către Guvern, dezvoltarea, respectiv actualizarea, standardelor de calitate şi de cost pentru un număr de 9 domenii de servicii publice descentralizate şi instituirea de noi posibilităţi de finanţare pentru administraţia publică locală, în scopul acoperirii contribuţiei proprii şi corecţiilor la proiectele derulate prin programe europene şi guvernamentale.

Revizuirea sistemului de finanţare a administraţiei locale este un obiectiv deosebit de important, în condiţiile în care asigurarea finanţării este pasul determinant pentru descentralizare şi autonomie locală. Potrivit vicepremierului, obiectivul este de a oferi tuturor primarilor din România, indiferent de culoarea politică, suficiente resurse pentru a gestiona decent treburile comunităţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*