Actualitate, Economie

Legea privind diminuarea risipei alimentare a intrat de azi în vigoare!

Legea risipei alimentare (217/2016), publicată în Monitorul Oficial anul trecut, ar putea deveni în curând funcţională. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele metodologice de aplicare a legii vă intra în dezbatere publică.

Prin risipă alimentară se înțelege ”situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse”. România se află pe locul nouă în UE în ceea ce privește risipa alimentelor. Legea rezolvă doar o parte a problemei, întrucât vizează doar operatorii economici din sectorul agroalimentar, în condițiile în care consumatorii aruncă o grămadă de mâncare.

 

Potrivit actului normativ, alimentele care se apropie de termenul de expirare dar sunt consumabile, vor fi donate către orfelinate, cămine de bătrâni, spitale sau fundaţii. Transferul alimentelor se va face în baza unui contract de donație sau sponsorizare. Sunt prevăzute și amenzi, între 1.000 şi 10.000 de lei, pentru cei care îi încalcă prevederile.

 

România se numără printre statele membre UE cu cea mai mare risipă de hrană. Aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual, adică – potrivit Eurostat – în jur de 2,2 două milioane de tone de produse alimentare, echivalentul unei încărcături în 140.000 de camioane aliniate de la Zürich până la Madrid, notează foodwaste.ro.

 

Potrivit legii agenţii economici sunt obligaţi să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare în următoarea ordine:

– măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare
– măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare;
– măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar ca urmare a înregistrării la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*