Actualitate, Economie

Start-Up Nation România – programul începe pe 15 iunie, la ora 10.00. Cât durează și unde aplici

Statul a alocat, în acest an, un buget de aproximativ 1,7 miliarde de lei programului Start-up Nation. Antreprenorii vor putea să aplice pentru programul “Start-up Nation” din 15 iunie. Înscrierile online vor începe de la ora 10:00 pe site-ul www.aippimm.ro.

Statul român prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat îşi propune să finanţeze până la 10.000 de firme, iar suma maximă ce poate fi accesată este 200.000 de lei. Timpul de aşteptare în vederea demarării programului “Start-up Nation” a luat sfârşit.

Întreprinzătorii privaţi care şi-au înfiinţat o firmă după data de 30 ianuarie 2017, sau care îşi vor înfiinţa o firmă în perioada următoare, vor putea să îşi depună proiectele cu scopul de a fi finanţate din fonduri  nerambursabile din 15 iunie.

Pentru programul “Start-up Nation”, statul a alocat, în acest an, un buget de aproximativ 1,7 miliarde de lei, format din fonduri de la bugetul de stat şi din fonduri europene.

Criteriile sunt simple, trebuie ca firma să aibă mai puţin de 250 de angajaţi, minim unul.  Ceea ce mai trebuie să reţinem este că pot să intre în program cu o firmă nou înfiinţată şi persoanele care au mai avut firme înainte, dar nu pot aplica în cadrul programului pe coduri CAEN pe care şi-au desfăşurat activitatea anterior.

 

Suma maximă ce poate fi accesată de o firmă

Cei care doresc să aplice pentru “Start-up Nation” pot solicita până la 200.000 lei. Această sumă reprezintă maximul ce poate fi accesat de o firmă prin acest program, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Aceşti bani sunt acordaţi în funcţie de modul în care este conceput planul de afaceri şi totodată punctajul pe care îl acumulezi în funcţie de domeniul de activitate, locuri de muncă înfiinţate, categoriile de angajaţi, tipurile de cheltuieli pe care beneficiarul le va face şi caracterul inovativ al investiţiei.

Domeniile de activitate stimulate prin acest program sunt producţia şi programarea IT, industria creativă, servicii, comerţ şi alte activităţi. Singurele cheltuieli eligibile care acumulează şi punctaj în vederea obţinerii de fonduri sunt echipamentele tehnologice şi software. “Se doreşte în principal achiziţionarea de echipamente tehnologice şi tehnică de calcul, dar se pot achiziţiona şi  spaţii de lucru şi mijloace de transport de tot felul. De asemenea se poate achiziţiona mobilier, birotică, sisteme de alarmă. Pot să fie cumpărate staţii de economie a energiei. Sunt eligibile inclusiv salariile, chiriile şi utilităţile pe toată perioada de implementare a programului şi la fel şi TVA-ul”, explică Cristian Raţiu.

Durata de implementare a programului este de maxim 12 luni de la semnarea acordului de finanţare, în acest timp beneficiarii având posibilitatea de a efectua maxim trei cereri de plată sau decont.
Toate informaţiile necesare au fost publicate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pe site-ul www.aippimm.ro.

 

Planul de afaceri se transmite online

În vederea înscrierii în cadrul programului, solicitanţii vor completa şi transmite online planul de afaceri începând cu ora 10:00 a primei zile de înscriere, timp de 30 de zile calendaristice, până la ora 20:00 a ultimei zile de înscriere, care este miercuri, 14 iulie 2017. Există posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de afaceri, încearcă să explice programul Start-Up Nation România pe înțelesul tuturor.

StartUp Nation in 5 minute

StartUp Nation 1/4: Prezentarea programului in 5 minute!#startupnation #programuldeguvernare

Posted by Ilan Laufer on 12 Mai 2017

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*