Actualitate

Domnul primar, fata in fata cu sirul de platani…otravitori!!!

 

Dis de dimineaţă într-o fatidică zi cu soare, un cetăţean, să-i spunem reşiţeanul, se spală pe dinţi, îşi îndeasă în boceluta cele trebuincioase pentru o nouă zi de muncă şi se repede spre maşină pentru a da piept cu o nouă zi de muncă. Doar că în această zi înainte de a trece de semaforul de la Centru de recoltare o imagine neobstruata spre blocurile din piaţă i se aşterne în faţa ochilor. Acolo unde mai în urmă cu jumătate de oră trona o frumoasă sălcie, acum nimicul îl întâmpină. parcurgând încet drumul, sub privirile dojenitoare ale nenea poliţistului local, cu interes priveşte cum un escavator se chinuie să scoată un alt copac din rădăcină.

O dată ajuns la lucru povesteşte colegilor ce se întâmplă pe bulevardul principal al oraşului. Unul dintre ei zice că a citit ceva despre planurile primăriei de a defrişa malul Barzavei şi de a planta … platani. Ca orice om responsabil, şi cu un mic copil cam bolnăvicios, micul nostru personaj deschide telefonul, tastează cuvântul platan într-un oarecare motor de căutare…şi stupoare…un titlu îi sare în ochi “Un copac care poate provoca alergii grave continuă să fie plantat de primarii din toată ţara. Legătura între polen şi poluare” Citeşte omul articolul, se scărpină, îşi drege vocea şi scapă printre dinţi „Cum mama … ? Ăsta vrea să ne bage în spital?”

Platanul, un copac ornamental plantat în oraşele conduse de oameni cu idei, este un copac puternic alergen, agresor extrem de puternic al căilor respiratorii prin micii perişori ce cresc pe trunchi, pe frunze şi pe fructe. O agresiune continuă a căilor respiratorii poate duce la afecţiuni grave la unele categorii de persoane care sunt mai sensibile, în special la copii. Partea şi mai proastă este că studiile au arătat că uneori concentraţii crescute de alergeni, pe o perioadă mai lungă de timp la aceste persoane atopice poate provoca chiar moartea.

Să revenim totuşi la cetăţeanul nostru, un veritabil Don Quijote în situaţia asta, deşi cu posibilităţi limitate, fără un simţ estetic deosebit, fără să se gândească la impactul asupra calităţii vieţii care îl are tăierea iresponsabilă a tuturor copacilor ( indiferent de starea lor de sănătate, sau la problemele ridicate de renunţarea la protecţia oferită de aceştia, fără să se gândească la faptul că aceşti copaci puteau fi toaletaţi şi respectaţi, a găsit cu câteva lovituri de taste o problemă extrem de mare şi destul de complexă, care poate pune în primejdie viaţa copilului, viaţa lui şi probabil viaţa multor alţi reşiţeni.

În concluzie ” Nu vă întrebaţi ce poate face Reşiţa pentru voi….pentru că, uneori, răspunsul vă poate îngrozi”.

One Comment

  1. Asa avem noi noroc, numai de oameni capabili!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*