Actualitate, Economie, Fun&Monden, Politică

Liber la paranghelia primăriei în cantina şcolară în timp ce balul bobocilor este interzis!

Cantina din incinta Colegiului Tehnic Reșița a fost seara trecută locul unde primarul municipiului, Ioan Popa, a decis să organizeze paranghelia anuală, împreună cu subalternii săi. Nimic neobișnuit, s-ar spune, dacă n-ar exista două probleme: încălcarea unor aspecte legale referitoare la înființarea acestei cantine și neacordarea unor drepturi pentru elevii instituției de învățământ.

Clădirea cu pricina, numită ilegal de către primărie ,,Cantina Municipală” este de drept cantină școlară, înființată pentru servirea mesei de către elevii Colegiului Tehnic Reșița. În luna iulie 2017, Consiliul Local Reșița a adoptat o hotărâre prin care a fost  aprobată darea în folosință gratuită a cantinei către Primăria Reșița pentru deservirea elevilor și servicii sociale, iar, în luna august, tot printr-o hotărâre a Consiliului Local Reșița, s-a aprobat înființarea ,,Cantinei Municipale Reșița”, ca și compartiment în cadrul Serviciului Public ,,Direcția de Asistență Socială”. Cele două hotărâri încalcă legislația în vigoare din domeniul educației, întrucât pentru schimbarea destinației bazei materiale a unităților de învățământ de stat, conform ordinului 5819 din 25 noiembrie 2016, este obligatorie solicitarea și emiterea de către ministrul educației a unui aviz, pe baza documentației depuse. Așadar, în lipsa avizului, activitatea desfășurată în acest imobil, alta decât deservirea elevilor, este ilegală.

În acest caz, nu mai este nevoie să ne întrebăm cât de repede se trece și la imoralitate. Același edil care a organizat un chef cu muzicanți pentru angajații primăriei a călcat în picioare dorința elevilor de la Colegiul Tehnic Reșița de a organiza în luna octombrie/ noiembrie 2017 o activitate anuală tradițională, ,,Balul Bobocilor”, aceasta, deși Regulamentul așa-zisei ,,Cantine Municipale” îi numește beneficiari ai cantinei și pe elevii Colegiului Tehnic. Mai mult, la o ședință a Consiliului Local, unul dintre consilieri, apropiat al primarului, a prezentat și a susținut solicitarea elevilor, argumentând că aceștia provin din familii cu posibilități materiale reduse și nu își permit închirierea altei locații, iar pe afișele care anunțau balul era deja precizată ca locație cantina școlii. Se pare că primarul a desconsiderat dorința legitimă a elevilor de a beneficia de baza materială a unității de învățământ, fiindcă propunerea consilierului liberal s-a lovit de refuzul colegilor de partid care, sub privirea aprobatoare a primarului, Ioan Popa, au argumentat că folosirea locației pentru astfel de evenimente ar crea un precedent în utilizarea acesteia pentru alte scopuri decât cel inițial (pregătirea și servirea mesei).

La mai puțin de două luni, primarul a considerat oportună folosirea locației și a dat undă verde pentru ,,Cheful Primăriei”! Să se fi încadrat, oare, petrecerea în categoria evenimentelor care presupun prestarea de servicii sociale?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*